Een hoofdstuk versieringen van de draailier: een overschot aan mogelijkheden. Deze draailier bevat referenties naar de traditionele versieringen zoals we die aantreffen bij historische instrumenten: de randversiering van het klankbord, de zijkant van de tangentenkast en het stempennenhoofd, enz..op de foto is de randinleg bijna klaar. Met de woorden van de bouwer: "veel werk, en lange droogtijden". Daardoor stijgt de prijs van een draailier evenredig met de hoeveelheid en gesofisticeerdheid van de versieringen.

Hoe kom je tot dit resultaat ?

(1) Voorbereiding van een randinleg (fillet): Een laagje (3mm) palissander en laagje (0,5mm esdoorn),worden aaneengelijmd, vervolgens gebogen op het buigijzer, en vervolgens in de rand gekleefd.

 

(2) De rand wordt met een kantenfrees uitgesneden. De frees volgt mooi de omtrek van de klankkast, zodat we een mooie overal even diepe uitsparing krijgen.

(3) In de rand worden reepjes fineer  in diverse kleuren (zwart, wit, zwart, enkele rode,…) een voor een  gelijmd, 12  laagjes in totaal.

Eens de lijm droog  schaven en schuren we alles mooi glad.

.(4) randinleg met visgraatmotief: Eerst worden de blokjes aangemaakt. Twee laagjes esdoornfineer komen op een laag ebbenhout.

Hieruit worden vervolgens latjes gezaagd, die dan in schuine stukjes verdeeld worden. Identieke stukjes worden uit stukjes been gezaagd.

Deze stukjes worden nu afwisselend wit en zwart in de uitgefreesde rand gelijmd. Met maskeertape worden ze tijdens het drogen op hun plaats gehouden. Warme beenderlijm is hiervoor zeer geschikt (je ziet de papflessenverwarmer die de lijm “au bain Marie” warmt). De rand is nog onregelmatig, hij wordt later mooi afgeschaafd.

En weer een werkje gedaan. Kijk volgende keer wanneer je een draailier in handen krijgt eens naar de rand van het klankblad en denk er eens aan hoeveel werk zelfs in de eenvoudigste versiering steekt. Nu moet gezegd worden dat deze bouwer op “grootmoeders wijze” werkt: en alles zelf maakt. In de gespecialiseerde handel is er een breed aanbod van kant-en klaar inlegwerk. Uiteraard vind je alleen standaard motieven, terwijl je hier een mooie harmonie krijgt met de rode boord  en  het visgraatmotief,  die een eigen karakter aan het instrument geeft.

Zie hoe op deze foto het wiel braafjes op zijn beurt wacht ...

Vorige pagina

Volgende pagina


.