De mechanische onderdelen: de as van het rad/ Zwengel / handvat: Beginnen we met het handvat .Dit wordt op de draaibank gedraaid. De foto toont enkele versies in buxus. Er worden oeverloze discuties gevoerd over de vorm. Enkelen zweren bij de vorm van Jenzat, andere hebben ze graag wat steviger.de vorm van het handvat heeft een invloed op “de slag” , de “coup de chien” ,maar zoals er geen twee dezelfde handen zijn, zo zijn er geen twee dezelfde meningen over dit onderwerp (uw commentaar ?). Waar iedereen het min of meer over eens is , is het materiaal waaruit het handvat gemaakt is . Het handvat moet goed in de hand glijden. Onbehandeld ebbenhout en buxus geven een goed resultaat.Vernist hout heeft de neiging te gaan "kleven", en porceleinen handvaten zijn wel mooi, maar weinig praktisch:

Dan de zwengel. Bij gebrek aan informatie veronderstel ik dat de bouwer ze uitgezaagd heeft uit een plaat messing, gevijld, geschuurd, de gaten geboord en er draad ingetrokken. (n.v.d.vertaler: Johan heeft ze gewoon gekocht bij Cranga )

Volgt de montage van het handvat op de zwengel: Op oude draailieren schoof men gewoon een houten cilinder over een bout in de zwengel. Het gat in het handvat had een lichtjes kleinere diameter dan de cilinder , die hierdoor in het handvat knelde. Met goed resultaat , maar in het gebruik (en zo’n handvat krijgt wat te verduren) , komt er sleet en spel op dit geheel, wat een precieze “slag” beïnvloed. Daarom  monteert de bouwer het handvat met twee kogellagertjes die je links (4 mm) en midden (6 mm) ziet, de as is gemaakt van een stukje draadstang (M6) waarvan het uiteinde afgedraaid is op 4 mm om in het lagertje te passen.Het andere lagertje wordt op zijn plaats gehouden met  twee ronde boutjes. De as en de lager  worden  in het handvat geschoven en vastgezet met een houtvijsje.vervolgens wordt de draadstang in de zwengel gevezen.Om dit te doen werd een gleufje in de as gezaagd, zodat een schroevendraaier kan gebruikt worden.

Deze laatste foto toont nog eens alle onderdelen van het system.

Volgt: het maken van het deksel van de tangentenkast.

 Vorige pagina

Volgende pagina


.