Aan de snaarhouder worden de zangsnaren bevestigd.De snaarhouder komt net boven de draaias, en staat in de richting van de grote kam. Onder het klankblad werd al een stukje hout voorzien dat zowel aan het klankbord als aan de kast verankerd is. (zie het hoofdstuk over de bouw van de klankkast); de trekkracht van de drie melodiesnaren is aanzienlijk, de snaarhouder moet hierop voorzien zijn. De snaarhouder moet ook de stempennen voor de trompetsnaar dragen; deze pennen regelen de trekkracht van fijne draadjes naar de trompetsnaar die op hun beurt de gevoeligheid van de”chien” regelen.

Het profiel van de snaarhouder wordt overgetekend van een mal, eigenlijk een schijfje dat van een vorige snaarhouder bijgehouden werd.. De punt rechts is de kant die op de klankkast komt,  de linkerkant is een verdikking waar de gaatjes voor de melodiesnaren inkomen.Een stuk ebben wordt op een stuk esdoorn gelijmd, en vervolgens wordt de vorm afgetekend.

 

Daarna wordt het stuk met de lintzaag gezaagd:

En verder afgewerkt met de vijl en schuurpapier :

Wil de snaarhouder mooi aansluiten op het klankbord, dan moet de onderkant dezelfde kromming hebben als het klankbord. Hiervoor heeft onze bouwer een schuurbord ontworpen. Een plaat werd met dezelfde kromming als het klankbord geplooid en beplakt met grof schuurpapier. Hierop kan de onderkant van de snaarhouder in vorm geschuurd worden :

De snaarhouder wordt nu trapezevormig afgeschaafd:

Als versiering worden weer twee witte lijntjes ingelegd:

Voor de snaarhouder vastgelijmd is, moeten de gaten voor de trompetspanners geboord zijn. Anders kan de ruimer waarmee de conische gaatjes geruimd worden er niet meer door omdat het klankbord in de weg zit.

De foto’s onderaan tonen de snaarhouder vastgemaakt op het klankbord. Noteer dat de grote kam nog niet vast zit. Hij zal niet vastgelijmd worden maar door de druk van de snaren op zijn plaats moeten blijven. Om te verhinderen dat hij verschuift of naar voren kantelt zal hij aan de snaarhouder vastgemaakt worden met een ijzerdraadje, of in dit geval met een nylon staafje. Het boutje aan het uiteinde zal ons toelaten de afstand tussen snaarhouder en kam bij te stellen.

 

Hierna: de toetsen.

Volgende pagina

Volgende pagina


.