Schuren / vernissen /polieren: Weinig foto’s over deze stap in verhouding tot de hoeveelheid werk. Het gaat hier vooral over esthetiek.  Maar ook over een belangrijk functioneel element: bescherming tegen omgevingsfactoren zoals luchtvochtigheid, vuile vingers, zweet,enz. Het houtoppervlak moet “gedicht” worden, maar toch kunnen blijven ademen. Bovendien beïnvloed de afwerking de klank.

Schuren doe je om het oppervlakmooi glad te krijgen.We doen dit met schuurpapier, puimsteenpoeder en een lichtjes bolle schuurblok.

Na het schuren gaan we de houtporiën vullen. Woon je bij Brussel dan raden we je “Le Lion” in de Lakenstraat aan. Deze winkel is sinds 1875 de vermelding “vaut le détour” waard. Achter, op, onder, boven een 19de eeuwse toonbank vind je al wat je bij een drogist kan vinden: savon de Marseille (van het huis), alle mogelijke kleurstoffen, oplosmiddelen, houtpasta, oliën en allerlei alchemisterij. Onze bouwer gebruikt de “bouche-pores”-poriënvuller van het huis (samenstelling? Wie zal het zeggen?). Een alternatief is eiwit (komaan, verklap ons je eigen geheime recepten).

En dan: schuren...

Een eerste laag vernis. De bouwer gebruikt Schellak, een natuurlijk product dat gemaakt wordt door de schellakkever, en opgelosd wordt in alcohol van 97,5%. Vele luthiers  geven aan dat de keuze van de afwerkinglaag  een invloed heeft op de klank, sterker, dat ze via de afwerkinglaag de klank kunnen bepalen. (Denk aan de bouwers in Cremona en hun uitzonderlijke violen, waarvan de kwaliteit toegeschreven wordt aan de lak, waarvan de samenstelling geheim gehouden werd. (Wat is uw mening hierover in verband met de draailier?) De schellak wordt aangebracht met een tampon uit zuiver scheerwol met een katoenen doekje rond.

En dan: schuren...

Weer een laagje vernis

En dan: schuren....

Enz., enz.,..Dit is het resultaat na 3-4 lagen. Je ziet reeds dat, in tegenstelling tot bv. goedkope fabrieksgitaren, de laag vernis zeer dun blijft, wat aan het hout een natuurlijke glans geeft, alsof het hout zelf blinkt.

 

De kop heeft ondertussen ook wat kleurtjes gekregen...

En dan: schuren...

Na een tiental lagen laten we de schellak,uitharden, dan uitklaren: dit is met een tampon zuivere alcohol het oppervlak perfekt gladmaken.Daarna gaan we polieren. Hiervoor heeft ook weer ieder zijn eigen recept voor polierpasta (je recepten ?) . Onze bouwer gebruikt de “popote” die hij koopt bij Marcel de Ridder, Kroonveldstraat, achter het kerkhof van Laken. Ziehier het resultaat

.

Volgt: montage van vlagjes” en snaren, en de afstelling.

 

Volgende pagina

Volgende pagina


.